Viklahistoriaa

TALLENTEITA HAMINAN VIKLALAIVUEEN HISTORIASTA

Taisi olla purjehduskausi 2010 kun Haminan Pursiseuran kommodori Markku Loponen ja sihteeri Ilmari Jokinen kutsuivat haminalaisia viklapurjehtijoita paviljongille tarinoimaan Haminan viklahistoriikin tekemisestä. Tilaisuus oli ikimuistoinen, mutta historiikki ei saanut tuulta purjeisiinsa. Helsingin venenäyttelyssä 2014 Suomen Viklaliitto myi ennakkoon Suomen viklapurjehduksesta kertovaa historiikkikirjaa. Kirja oli tarkoitus julkaista helmikuussa 2015. Myös meidän laivueelta pyydettiin tulevaan kirjaan aineistoa. Tämä pyyntö käynnisti Haminan viklalaivueen, fleet 552, historiikin keräämisen.

Tallenteet koostuvat:

• Sanomalehtileikkeistä (385 kpl) joissa on kilpailutuloksia sekä Tapio Riikosen ”Late” ja Kari Hallikaisen ”Nelson” kolumneja.
  • Haminan Pursiseuran 100-vuotishistoriikista ja vuosikirjoista otettuja viklapurjehduksesta kertovia kirjoituksia.
  • Viklapurjehtijoiden kirjoittamia kertomuksia 10 kpl.
  • Kansainvälisen Viklaliiton, Snipe Class International Racing Association, julkaiseman Snipe Bulletin lehden kirjoituksia. Tapani Pitkänen on kääntänyt kirjoituksista osan Suomen kielelle (15 sivua).
  • Laivueen veneluettelo, jossa on lueteltu veneillä purjehtineita miehistöjä.
  • Valokuvia.

Aineiston sähköiseen muotoon siirtämisen on tehnyt Risto Niinisaari. Kiitos Ristolle avusta.

Kiitos paljon laivue 552:n purjehtijoille tästä historiikin tekemisestä. Tämä historiikki osoittaa sen, että Haminassa on ollut rautainen viklapurjehtijajoukko.

31.3.2015. Risto Vuorenpalo

Seuraavista linkeistä pääset suoraan tutustumaan materiaaleihin.

Snipe bulletin (15 sivua)

Viklahistoriikki 1960-1982 100v. juhlajulkaisusta

Otteita vuosikirjoista (5 kirjasta)

Viklatieto-artikkeleita (116 artikkelia)